Därför vill jag inte ha en Galaxy S8

Jag är tydligen inte ensam om att störa mig på vissa saker hos Samsungs toppmodell.

Jag har varit utan egen mobil i över ett år nu. Det här är en lyx man kan unna sig som reporter på tidningen Mobil, att rigga upp någon testmobil man har inne som sin privatmobil (nackdelen är att om man är reporter på tidningen Mobil tar det en evinnerlig tid att se till att allt är aktiverat och synkat som man vill ha det på den nya mobilen). Det har hela tiden varit meningen att jag ska köpa en ny mobil så fort rätt mobil kommit, men som ni säkert förstår har gräset hela tiden varit grönare på andra sidan nästa lansering.

Jag hade tänkt sätta ner foten vid Samsung Galaxy S8. Jag gillade verkligen Galaxy S7 men saknade USB C och virtuella menyknappar samt möjlighet att ha bakåtpilen till vänster. Allt det är fixat med S8 som dessutom fått extrastor skärm och den läckraste designen någonsin. Jag såg till att ha den som min jobbmobil under flera månaders tid för att vänja mig innan jag var säker och slog till.

Problemet var att jag aldrig vande mig. När jag hade min Xperia X med Sonys experimentprogramvara i ena fickan och S8 i andra fickan blev det allt som oftast så att jag halade upp Xperia X, trots   S8:ans uppenbara fördelar. Jag kunde absolut sätta ord på vad det var som störde mig med S8 men jag kände mig som en stofil som hade vant mig vid ett mobilmärke och hade svårt att byta.

Detta tills vi hade vår kampanj där folk fick söka som testpiloter av nya Honor 9. I ansökan fick man ange vilken telefon man har nu och vilka för- och nackdelar man ansåg att den hade. Vi fick in rätt många svar från folk med Galaxy S8, eller S8+, eller S7 Edge eller S6 Edge, och påfallande många räknade upp samma saker som jag stört mig på. Det är alltså helt klart inte bara jag.’

För mig är det framför allt två problem, varav det ena är mindre och lösbart, och det andra ser ut att vara en dealbreaker.

Det mindre problemet är Bixby. Jag tror inte att jag hört om någon som tycker att Bixby är en praktisk och användbar tjänst, och det vore väl okej om man inte fick den tryckt i ansiktet med egen knapp på telefonen, som man uteslutande använder av misstag, när man tar upp telefonen ur fickan, försöker ta en skärmdump eller liknande. Det är det perfekta irritationsmomentet. Det finns appar för att konfigurera om knappen till något användbart (som tenderar att sluta fungera när samsung uppdaterar), och jag hade forskat vidare i det om det inte vore för det större problemet.

Den böjda skärmen tillför visserligen ingen funktion, men den är läcker, och gör ingen skada trodde jag, tills jag märkte att telefonen tenderade att svälja vissa bokstäver när jag skrev på skärmen, vilket mer än något annat gör telefonen jobbig att använda. Jag är rätt säker på att det är kopplat till att någon annan del av handen kommer åt skärmen på dess krökning och tänkte att man lär sig bästa greppet med tiden, men de smala sidorna gör det i praktiken omöjligt att hålla i telefonen utan att komma åt skärmen, och det blir aldrig bättre.

Det här var ju något som påtalades redan med S7 Edge, som sades få en mjukvaruuppdatering som skulle lösa problemet, men när Samsung nu är inne på tredje generationen krökta skärmar och en lång rad användare av telefonerna fortfarande klagar på att den krökta skärmen orsakar felaktiga tryck känns det som det är dags att inse att Samsung aldrig kommer att kunna lösa det här problemet. Den böjda skärmen var helt enkelt inte en bra idé, och att den blev obligatorisk med S8 var en ännu sämre idé.

Har du en S8 och känner inte igen dig i ovan? Toppen! Jag vill verkligen inte förta din upplevelse av telefonen, och om något önskar jag att jag vore du! Men jag har nu tillräckligt många röster som vittnar om besvär med feltryck för att känna mig säker på att det inte bara är jag, det är mobilen, och jag vill inte ha det så.

Undrar vad Lenovo visar upp på sin lansering i morgon? Moto Z2 kanske kan vara något. Eller Sonys lansering den sista augusti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *